Hildegardina zeliščna medicina

Damjan Breg/ 31 januarja, 2024/ Dogodki

Hildegardina zeliščna medicina

Veronika in mag. Uroš plantan sta predavala o Hildegardini zeliščni medicini. Predavanja se je udeležilo veliko znanja željnih slušateljev, ki so do zadnjega kotička napolnili predavalnico.

Hildegarda iz Bingna, znana tudi kot sveta Hildegarda, je bila nemška benediktinska nuna, ki je živela v 12. stoletju. Bila je znana po svojem globokem znanju o zeliščni medicini, ki je bila del njene širše zanimanja za naravno znanost in mistično teologijo.

Hildegardina zeliščna medicina je del njene večje dela, imenovanega “Physica” ali “Subtilitatum Diversarum Naturarum Creaturarum Libri Novem” (Devet knjig o različnih naravnih substancah). Ta del obsega podrobne opise in analize različnih rastlin, živali in mineralov, skupaj z njihovimi zdravilnimi učinki in duhovnimi lastnostmi.

Nekaj ključnih elementov Hildegardine zeliščne medicine vključuje:

  1. Holistični pristop: Hildegarda je verjela, da zdravje telesa tesno povezano z duhovnim in čustvenim stanjem posameznika. Njene metode zdravljenja so tako vključevale telesno, duhovno in čustveno ravnotežje.
  2. Uporaba zelišč in rastlin: Veliko njenih receptov vključuje uporabo zelišč in rastlin za zdravljenje različnih bolezni. Na primer, uporabljala je pelin za izboljšanje prebave in kot sredstvo proti črvom, ognjič za zdravljenje kožnih težav in sivko za pomiritev živcev.
  3. Pomen prehrane: Hildegarda je poudarjala pomen uravnotežene prehrane za ohranjanje zdravja. Nekatera živila je označevala kot “zelo dobra” (kot so zelena, jabolka, in prosena kaša), medtem ko je druga živila označila kot manj koristna.
  4. Duhovni vidiki zdravljenja: Poleg fizičnih lastnosti rastlin in živil je Hildegarda poudarjala tudi njihove duhovne in simbolne pomenosti. Verjela je, da lahko določena zelišča pomagajo pri doseganju duhovnega ravnovesja in notranjega miru.
  5. Glasbena terapija: Poleg zeliščne medicine je Hildegarda uporabljala tudi glasbo kot obliko zdravljenja, saj je verjela v njeno moč za uravnoteženje telesa in duha.

Hildegardina dela in nauki so bili v srednjem veku zelo cenjeni in so imeli pomemben vpliv na razvoj zahodne medicine. Njena prizadevanja in znanje o zeliščih so še vedno cenjena in uporabljena v sodobnem zeliščarstvu in naravni medicini.

Dogodek so organizirale Zeliščarke Marije Snežne. Nadaljevalno predavanje bo potekalo 9. 2. 2024 ob 17. uri v župnišču Marije Snežne

Deli to objavo